На пръв поглед, отварянето на заведение изглежда лесен и евтин процес. Затова много хора, ентусиазирани от идеята за собствено заведение, тръгват по този път, но има много административна работа, която в последствие ги спира. Ще се опитамe да ви запознаем с някои от трудностите, които може да срещнете, но има много тънкости, за които трябва да се посъветвате със специалист.

Отварянето на собствено заведение не включва само наем на помещение, намиране на персонал и зареждане със стока. То е един сложен и скъп процес.

Като за начало трябва да регистрирате фирма. Хубаво е тя да е ЕООД или ООД, но не регистрирайте ЕТ. Разходите по регистриране на ЕООД са към 500 лева, което включва адвокат, който да попълни документите за регистрация. Не се отказвайте от услугите на адвоката, защото на по-късен етап може да излезе много скъпо. След това ви трябва касов апарат. Много фирми предлагат касови апарати и тяхната поддръжка. 

Много е важно правилното водене на счетоводството, защото може да се стигне до неприятни последствия. За целта е най-добре да наемете счетоводна фирма или частно лице, което да се занимава с всичко това. В Интернет има много обяви, но най-добре е да се посъветвате с някой познат за избора.