Основни правила при управление на малък семеен хотел

Почти всеки човек смята управлението на малък семеен хотел за много лесна задача – чистиш стаите, готвиш вкусно и се усмихваш мило на гостите.

За съжаление, това не е точно така.

Да, наистина гореизброените действия са необходими, но само с това няма как да се привлекат повече гости.

Управлението на малък семеен хотел може да се раздели на няколко основни групи: финансов контрол, качествен контрол и подбор на персонала.

Финансовия контрол включва всичко, свързано с необходимите средства за поддръжка на хотела – от текущите ремонти и покупка на инвентар, до осчетоводяване на паричните средства и осигуровки на персонала.

Качествения контрол включва всичко, свързано с хигиената и обслужването на клиентите.

Подбора на персонала е също много важен аспект в управлението на малкия хотел.

Всяка една от основните групи включва в себе си много подгрупи, които трудно могат да се опишат в една статия. Затова ще се връщаме към тях в отделни статии, в които ще ги разгледаме по-обстойно.

Няма да се учудите, ако ви кажем, че финансовия контрол е от особено значение при управлението на малкия семеен хотел. Защо? Защото без контрол на средствата и правилното им осчетоводяване, ще доведете хотела до нулева печалба или дори до загуба.

Понеже никой не иска хотела му да е на загуба, е започнем да разглеждаме първо финансовия контрол.

Няма търговец, който да желае чести данъчни проверки. Затова, за да се намалят притесненията, трябва да се доверите на професионалистите-счетоводители. Колкото и да си мислете, че е сте добър в смятането и попълването на формуляри, счетоводителите са тези, които следят данъчните изисквания и са винаги в крак с най-новите наредби и закони. Плюс това, счетоводителя ще ви отърве от досадното попълване на купища бланки и формуляри, ще организира трудовите правоотношения с персонала, ще следи за навременно плащане на месечните осигуровки и такси, а и може да ви посъветва как да намалите годишния данък. В зависимост от паричния поток, счетоводителя може да предложи цена за услугата си – от 50 лв (за фирми без ЗДДС) до 350 лв/месец (за фирми по ЗДДС). Това са ориентировъчни суми и зависят от дейността и количеството документация.

В обекта задължително трябва да има фискално устройство. То е необходимо за издаване на фискални касови бележки на гостите на хотела. Спорно е дали трябва да имате две фискални устройства, ако имате към хотела и малко барче/магазинче. Естествено, за по-голямо удобство две фискални устройства ще е идеалното решение. За съжаление, всяко фискално устройство носи със себе си допълнителни разходи като годишна сервизна поддръжка и такса към мобилния оператор за пренос на данни.

Както знаем, туристическия данък е с 9% ДДС. Всяко едно фискално устройство може да бъде програмирано да има отделна група с 9% ДДС. Необходимо е само да уточните това със сервизния техник, поддържащ устройството. Ако устройството е свързано с търговски софтуер, то програмирането може да го направите и сами.

Задължителна документация в хотела:

При проверка от контролиращи органи е необходимо да се представят комплект документи, които задължително трябва да са в обекта – от документите на фискалното устройство, до документите за работещия персонал, разрешителни от Агенцията по храните и други.

За да сте сигурни, че няма да загубите оригиналите в обекта, помислете за сканирането им. Оригиналите на всички документи приберете в една папка, която да съхранявате при вас или при счетоводителя. На проверяващите е достатъчно да покажете копие от документите и чак при изрично поискване, да предоставите оригиналите.

Има сертификати и разрешителни, които трябва да са на видно място в обекта. Категоризацията на хотела и прилежащото заведение/магазинче трябва да са на видимо място. Плана за евакуация на сградата при пожар също трябва да е на видно място, като за всеки отделен етаж се прави отделна схема. Най-добре се запазват листите, ако са поставени в рамки за снимки. Може да откриете евтини такива във всеки магазин за 1 лев.

Не забравяйте да изисквате фатури за всеки похарчен лев. Дори и да ви се струва безмислено да искате фактури за химикалките или водата в антрето, взимайте фактури.

Не се притеснявайте да питате, ако нещо не ви е ясно. Направете си тефтер, в който да записвате телефонните номера на институции и агенции. Всеки един контролиращ орган има телефон, на който да направите своето запитване и те са длъжни да ви отговорят. Поддържайте редовна връзка със счетоводителя. Работете за хотела си и ще видите, че печалбата и успеха ще дойдат съвсем скоро.

Are you Dedicated, Hardworking, and Fun? Join Us!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip. ex ea commodo consequat.

See job offers