ПОДХОДЯЩИЯТ КОНСУЛТАНТ МОЖЕ ДА НАПРАВИ ЧУДЕСА ЗА ВАШИЯТ БИЗНЕС

Консултантски услуги се ползват, за да можем да получим ясна представа какво трябва да се направи. Друга причина за наемането на консултанти е да се попълни празнотата в специализираните знания, които липсват на Вас и вашия персонал. Можете да прекарате колкото искате от свободното си време, като анализирате детайлите, които оказват влияние върху вашия бизнес, или

Бихте могли да наемете някой, който вече има необходимите познания.

КонсултантИ

venta-consultiva


Причината за наемането на консултант е проста: искате някой да Ви покаже какво да направите, така че бизнесът Ви да работи по-добре и да стане по-рентабилен. Това е всичко. Работата на консултанта е да Ви помогне да подобрите бизнеса си. След като задачата на консултанта е изпълнена, от вас зависи дали ще приложите практиките, които той Ви е препоръчал. Представете си консултанта като бизнес лекар. Вашият лекар Ви задава въпроси относно вашето здраве, поставя диагноза на всички проблеми и след това дава препоръки. Спазвайте диетата си, правете повече физически упражнения, избягвайте това и това, яжте повече от еди-кое-си. Това са нещата, които ще Ви каже лекарят, но от Вас зависи дали ще ги направите. Някои от нещата, които Ви казва лекарят, няма да Ви се понравят, защото ще трябва да промените начина, по който живеете живота си, и в някои случаи, ще трябва да се примирите с отсъствието на неща, които Ви доставят удоволствие, а да правите други неща, които въобще не желаете да правите. Работата на лекаря не е да Ви накара да се чувствате щастливи, а да обсъжда честно с Вас вашето здраве. И точно като лекаря консултантът ще препоръча някои трудни начини на действие, както и да се задействат някои нови практики, а да се оставят други.

Консултантски услуги се ползват, за да можем да получим ясна представа какво трябва да се направи. Друга причина за наемането на консултанти е да се попълни празнотата в специализираните знания, които липсват на Вас и вашия персонал. Можете да прекарате колкото искате от свободното си време, като анализирате детайлите, които оказват влияние върху вашия бизнес, или бихте могли да наемете някой, който вече има необходимите познания.

Откриване на нов ресторант

imageHome

На пръв поглед, отварянето на заведение изглежда лесен и евтин процес. Затова много хора, ентусиазирани от идеята за собствено заведение, тръгват по този път, но има много административна работа, която в последтвие ги спира. Ще се опитам да ви нахвирлям някои от необходимите неща и перипети, които може да срещнете, но има много тънкости, за които трябва да се посъветвате със специалист

Отварянето на собствено заведение не включва само наем на помещение, намиране на персонал и зареждане със стока. То е един сложен и скъп процес.

Като за начало трябва да регистрирате фирма. Хубаво е фирмата да е ЕООД или ООД, но не регистрирайте ЕТ. Разходите по регистриране на ЕООД са към 500 лева, което включва адвокат, който да попълни документите за регистрация. Не се отказвайте от услугите на адвоката, защото на по-късен етап може да излезе много скъпо.

След това трябва касов апарат. Много фирми предлагат касови апарати и тяхната поддръжка. Tрябва да забравяте, че ви трябва поддръжка.

Много е важно правилното водене на счетоводството, защото може да се стигне до неприятни последствия. За целта е най-добре да наемете счетоводна фирма или частно лице, което да се занимава с всичко това. В интернет има много обяви, но най-добре е да се посъветвате с някой познат за избора.

 

Прочети повече

Документи за откриване на ресторант

Restaurant - Documents

Ако искате да започнете собствен бизнес и сте се насочили към ресторантьорството, тогава е важно да знаете, какви документи ще трябва да подготвите. За да ви улесним максимално, сме подготвили кратък списък с нуждата документация, за да можете да отворите ресторант.

* Удостоверение от Агенцията по вписванията;

* Регистрация в Национална агенция за приходите (НАП);

* Регистрация в областната дирекция по храните (ОДБХ). За да ви бъде издаден документа, ще трябва да имате разработена система за самоконтрол и НАССР;

* Трудова медицина – изработва се след като сте получили успешно регистрация в ОДБХ;

* Разрешение от службата за пожарна безопасност в обекта;

* Разрешение от общината за определено работно време.       Получава се след като имате удостоверение от ОДБХ;

* ДДД договор – сключва се след като обекта е започнал да работи;

ДДД договор се сключва при необходимост от превантивно, профилактично и регулярно третира срещу различни вредители и е задължителен!

Какво е FIFO

Fifo_Graphic

Ротацията на хранителните продукти е изключително важна, за да може един бизнес да няма финансови загуби и да предлага на клиентите си само пресни храни. Този принцип е известен като FIFO („First in, first out” и „First expired, first out”). Най-просто казано, първата храна постъпила в ресторанта, хотела или друг търговски обект, трябва да се продаде/приготви първа. По този начин вие ще можете да предлагате на клиентите ви само свежи продукти и няма да търгувате със застояли стоки.

Какво е НАССАП

haccp-principi_0

Казано кратко: система за постигане на безопасност на храните чрез вътрешен контрол на етапите, включително в търговията и сервирането.

Все по-големият търговски обмен, разнообразието от производители и търговци, наложиха необходимостта от приемане на система, която да гарантира безопасност на храните за човешкото здраве – в процеса на производството и търговията с тях.

Правилният подбор на персонал

quienes-somos

Изборът на служители е един от най-важните процеси за една фирма, независимо дали говорим за Hewlett Packard или за кварталния магазин за плодове и зеленчуци. Колкото и добър да е бизнесът ни сам по себе си и колкото и добре да го управляваме, нашите служители са съществена част от енергията, която го прави реален. В този смисъл, добре подбраните служители са незаменимо предимство.

Големите компании са наясно колко са важни хората и съвсем естествено отделят значителен ресурс за правилния им подбор. Всъщност, изборyt на подходящ персонал е нещо толкова важно, че вече дори големите компании започват да го аутсорсват на специализирани фирми, чиято работа е да разбират хората в дълбочина. В малките и средни фирми разбирането за важността на служителите също съществува, като невинаги е възможно да се отдели ресурс за правилния им подбор.

Ние знаем  какво е нужно!    Решенията, които работят… Нищо Повече!

БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ